Scurt istoric al invatamantului din Calan
Articol postat de profesor pensionar Ioan Ocolisan
Invatamantul este atestat in zona Calanului, cu unitati scolare de sine statatoare, de la sfarsitul secolului al XIX – lea. In Orasul Vechi Calan scoala a fost organizata la sfarsitul secolului al XIX –lea, 1885, in care se preda in limba maghiara. Pentru romani, limba romana era folosita numai la orele de religie. La inceputul secolului al XX – lea este atestata scoala primara, care era condusa de invatatorul Druhora Ioan. La sfarsitul secolului al XIX – lea si inceputul secolului al XX – lea a fost infiintata o scoala de ucenici, pe langa Uzinele din Calan. La aceasta scoala erau afiliate si alte meserii: frizeri, brutari, cizmari, etc.
Dupa primul Razboi Mondial, se infiinteaza scoli primare de patru clase in toate satele apartinatoare comunei Criseni (OV Calan), in satele de pe malul stang al Streiului cu limba de predare romana (Batiz, Sintamaria de Piatra, Calanul Mic, Sincari, Nadastia de Jos, Nadastia de Sus, Strei). La centru in Calan (OV Calan) se infiinteaza o scoala de sapte clase (patru clase obligatorii) cu predare in limba romana. In comuna Streisingeorgiu, de care apartineau satele de pe malul drept: Strei Sacel, Valea Singeorgiului, Ohaba Streiului si Batalarul. In aceste sate au functionat scoli sustinute de biserica.
Dupa 1919, in satul Streisingeorgiu a functionat o scoala primara de patru clase in care invatator a fost Paraian Romulus, pana in 1958. La aceasta scoala s-au adaugat inca trei clase care nu erau obligatorii. Copii din satele Sacel, Ohaba si Streisangeorgiu invatau la aceasta scoala. In 1924 se infiinteaza „Scoala de ucenici particulari” care functioneaza pe langa Uzina Calan (apartinatoare firmei Titan-Nadrag-Calan).
In 1932 se infiinteaza „Scoala profesionala siderurgica nr.12 Calan”. Dupa 1948 se infiinteaza Scoala Profesionala a Uzinei ”Victoria” Calan, care in 1966 se muta in locatia din Orasul Nou Calan (actuala locatie a Liceului Tehnologic ”Ovid Densusianu” Calan, cladirea cu 8 sali de clasa, atelier-scoala, internat cu 120 locuri si cantina). In Calanul Vechi a fost infiintata dupa 1948 o sectie de liceu seral.
Pe langa acesta s-a infiintat si o scoala medie, viitorul liceu teoretic. Dupa reforma din 1958 s-au infiintat scoli de 4 clase in toate satele, iar in centrele de comuna Calan si Streisingeorgiu s-a infiintat o scoala de 7 clase obligatorii, care mai apoi devine Scoala Generala nr. 1 Calan (in orasul vechi, in actuala cladire a Scolii Primare O.V.Calan).
Din 1961 comuna Streisingeorgiu cu satele apartinatoare in afara de Batalar au fost incluse administrativ in comuna Criseni, ulterior orasul Calan. Din 1959 se construieste orasul nou Calan. Satele cu scoli de 4 clase isi trimiteau toti elevii la scoala de 7 clase de la O.V. Calan .
Din 1961 liceul este mutat din Calanul Vechi in Orasul Nou Calan care a functionat in actuala cladire nr.1 cu opt sali de clase (cladirea mica de langa SC Coramed), pana in anul 1962. Corpul de cladire de langa Casa de Cultura este dat in folosinta in 1962 in care a functionat incepand cu acel an Liceul Teoretic Calan, care avea si clase de primar si gimnaziu.
In anul 1973 se infiinteaza Liceul Industrial Metalurgic Calan (vechea scoala profesionala) care va functiona in subordinea Ministerului Industriei Metalurgice, iar din 1974 acesta va primi denumirea de Grup Scolar Industrial Calan. Liceul teoretic (in locatia actuala a Scolii Gimnaziale Calan) functioneaza pana in anul 1974, cand se transforma in Scoala Generala nr. 2 de 10 clase Calan. Ultima promotie de liceeni din invatamantul de zi teoretic, termina in 1975, iar din invatamantul teoretic seral in 1976. Ultima promotie de 10 clase termina in anul 1978, an din care Liceul Teoretic devine scoala generala.
In 1975 se da in folosinta si locatia actuala a Gradinitei ”Voinicelul” Calan, care functioneaza la inceput ca si cresa pe langa Uzina ”Victoria Calan., iar mai apoi se va transforma si in gradinita cu program normal. In 1977 se da in folosinta cel de al treilea corp de cladire pentru invatamantul gimnazial, de pe str. Florilor (cladirea de langa Politia Calan) in care este mutata unitatea scolara din orasul vechi Calan - Scoala Generala nr. 1 Calan. In 1978 cele doua unitati gimnaziale se unesc sub o singura conducere si functioneaza cu denumirea Scoala Generala cu clasele I – VIII Calan.
Denumirea liceului industrial se va schimba in 1999 in Grupul Scolar „Ovid Densusianu” Calan, caruia ii este integrata in anul 2006, Scoala Speciala de la Bretea Strei, care devine astfel structura a liceului. In anul 2010 toate unitatile din zona orasului Calan devin structuri ale aceleiasi unitati scolare (cu toate nivelele de pregatire: prescolar, primar, gimnazial, liceal precum si invatamant special integrat in invatamantul de masa) sub denumirea de Grup Scolar ”Ovid Densusianu” Calan Incepand cu 01.09.2012 Grupul Scolar ”Ovid Densusianu” isi schimba din nou denumirea in Liceul Tehnologic ”Ovid Densusianu” Calan